# Word Problem Practice Questions with Answer Key

- Posted by Brian Stocker
- Date February 13, 2019
- Comments 12 comments

### The Biggest Tip!

Tackling word problems is much easier if you have a systematic approach which we outline below.

**Here is the biggest tip for studying word problems.**

Practice regularly and systematically. Sounds simple and easy right? Yes it is, and yes it really does work. Word problems are a way of thinking and require you to translate a real world problem into mathematical terms.

Some math instructors go so far as to say that learning how to think mathematically is the main reason for teaching word problems. So what do we mean by Practice regularly and systematically? Studying word problems and math in general requires a logical and mathematical frame of mind. The only way that you can get this is by practicing regularly, which means everyday.

It is critical that you practice word problems everyday for the 5 days before the exam as a bare minimum. If you practice and miss a day, you have lost the mathematical frame of mind and the benefit of your previous practice is pretty much gone. Anyone who has done any number of math tests will agree – you have to practice everyday.

### Try a FREE Quiz

### Practice Questions

**1. A box contains 7 black pencils and 28 blue ones. What is the ratio between the black and blue pens?**

a. 1:4

b. 2:7

c. 1:8

d. 1:9

**2. The manager of a weaving factory estimates that if 10 machines run at 100% efficiency for 8 hours, they will produce 1450 meters of cloth. Due to some tech¬nical problems, 4 machines run of 95% efficiency and the remaining 6 at 90% efficiency. How many meters of cloth can these machines will produce in 8 hours?**

a. 1334 meters

b. 1310 meters

c. 1300 meters

d. 1285 meters

**3. In a local election at polling station A, 945 voters cast their vote out of 1270 registered voters. At poll¬ing station B, 860 cast their vote out of 1050 regis¬tered voters and at station C, 1210 cast their vote out of 1440 registered voters. What is the total turnout from all three polling stations?**

a. 70%

b. 74%

c. 76%

d. 80%40

**4. If Lynn can type a page in p minutes, what portion of the page can she do in 5 minutes?**

a. p/5

b. p – 5

c. p + 5

d. 5/p

**5. If Sally can paint a house in 4 hours, and John can paint the same house in 6 hours, how long will it take for both to paint a house?**

a. 2 hours and 24 minutes

b. 3 hours and 12 minutes

c. 3 hours and 44 minutes

d. 4 hours and 10 minutes

**6. Employees of a discount appliance store receive an additional 20% off the lowest price on any item. If an employee purchases a dishwasher during a 15% off sale, how much will he pay if the dishwasher originally cost $450?**

a. $280.90

b. $287.00

c. $292.50

d. $306.00

**7. The sale price of a car is $12,590, which is 20% off the original price. What is the original price?**

a. $14,310.40

b. $14,990.90

c. $15,108.00

d. $15,737.5041

**8. Richard gives ‘s’ amount of salary to each of his ‘n’ employees weekly. If he has ‘x’ amount of money, how many days he can employ these ‘n’ employees.**

a. sx/7n

b. 7x/nx

c. nx/7s

d. 7x/ns

**9. A distributor purchased 550 kilograms of potatoes for $165. He distributed these at a rate of $6.4 per 20 kilograms to 15 shops, $3.4 per 10 kilograms to 12 shops and the remainder at $1.8 per 5 kilo¬grams. If his total distribution cost is $10, what will his profit be?**

a. $10.40

b. $8.60

c. $14.90

d. $23.40

**10. How much pay does Mr. Johnson receive if he gives half of his pay to his family, $250 to his land¬lord, and has exactly 3/7 of his pay left over?**

a. $3600

b. $3500

c. $2800

d. $175042

**11. The cost of waterproofing canvas is .50 a square yard. What’s the total cost for waterproofing a canvas truck cover that is 15’ x 24’?**

a. $18.00

b. $6.67

c. $180.00

d. $20.00

### Try a FREE Math Quiz

Test your Basic Math Skill with a FREE Quizzes

### Answer Key

**1. A**

The ratio between black and blue pens is 7 to 28 or 7:28. Bring to the lowest terms by dividing both sides by 7 gives 1:4.

**2. A**

At 100% efficiency 1 machine produces 1450/10 = 145 m of cloth.

At 95% efficiency, 4 machines produce 4 * 145 * 95/100 = 551 m of cloth.

At 90% efficiency, 6 machines produce 6 * 145 * 90/100 = 783 m of cloth.

Total cloth produced by all 10 machines = 551 + 783 = 1334 m

Since the information provided and the question are based on 8 hours, we did not need to use time to reach the answer.

**3. D**

To find the total turnout in all three polling stations, we need to proportion the number of voters to the number of all registered voters.

Number of total voters = 945 + 860 + 1210 = 3015

Number of total registered voters = 1270 + 1050 + 1440 = 3760

Percentage turnout over all three polling stations = 3015•100/3760 = 80.19%

Checking the answers, we round 80.19 to the nearest whole number: 80%

**4. D**

This is a simple direct proportion problem:

If Lynn can type 1 page in p minutes, then she can type x pages in 5 minutes

We do cross multiplication: x * p = 5 * 1

Then,

x = 5/p

**5. A**

This is an inverse ratio problem.

1/x = 1/a + 1/b where a is the time Sally can paint a house, b is the time John can paint a house, x is the time Sally and John can together paint a house.

So,

1/x = 1/4 + 1/6 … We use the least common multiple in the denominator that is 24:

1/x = 6/24 + 4/24

1/x = 10/24

x = 24/10

x = 2.4 hours.

In other words; 2 hours + 0.4 hours = 2 hours + 0.4•60 minutes

= 2 hours 24 minutes

**6. D**

The cost of the dishwasher = $450

15% discount amount = 450•15/100 = $67.5

The discounted price = 450 – 67.5 = $382.5

20% additional discount amount on lowest price = 382.5•20/100 = $76.5

So, the final discounted price = 382.5 – 76.5 = $306.0049

**7. D**

Original price = x,

80/100 = 12590/X,

80X = 1259000,

X = 15,737.50.

**8. D**

We are given that each of the n employees earns s amount of salary weekly. This means that one employee earns s salary weekly. So; Richard has ‘ns’ amount of money to employ n employees for a week.

We are asked to find the number of days n employees can be employed with x amount of money. We can do simple direct proportion:

If Richard can employ n employees for 7 days with ‘ns’ amount of money,

Richard can employ n employees for y days with x amount of money … y is the number of days we need to find.

We can do cross multiplication:

y = (x * 7)/(ns)

y = 7x/ns

**9. B**

The distribution is done at three different rates and in three different amounts:

$6.4 per 20 kilograms to 15 shops … 20•15 = 300 kilograms distributed

$3.4 per 10 kilograms to 12 shops … 10•12 = 120 kilograms distributed

550 – (300 + 120) = 550 – 420 = 130 kilograms left. This 50

amount is distributed in 5 kilogram portions. So, this means that there are 130/5 = 26 shops.

$1.8 per 130 kilograms.

We need to find the amount he earned overall these distributions.

$6.4 per 20 kilograms : 6.4•15 = $96 for 300 kilograms

$3.4 per 10 kilograms : 3.4 *12 = $40.8 for 120 kilograms

$1.8 per 5 kilograms : 1.8 * 26 = $46.8 for 130 kilograms

So, he earned 96 + 40.8 + 46.8 = $ 183.6

The total distribution cost is given as $10

The profit is found by: Money earned – money spent … It is important to remember that he bought 550 kilograms of potatoes for $165 at the beginning:

Profit = 183.6 – 10 – 165 = $8.6

**10. B**

We check the fractions taking place in the question. We see that there is a “half” (that is 1/2) and 3/7. So, we multiply the denominators of these fractions to decide how to name the total money. We say that Mr. Johnson has 14x at the beginning; he gives half of this, meaning 7x, to his family. $250 to his landlord. He has 3/7 of his money left. 3/7 of 14x is equal to:

14x * (3/7) = 6x

So,

Spent money is: 7x + 250

Unspent money is: 6×51

Total money is: 14x

Write an equation: total money = spent money + unspent money

14x = 7x + 250 + 6x

14x – 7x – 6x = 250

x = 250

We are asked to find the total money that is 14x:

14x = 14 * 250 = $3500

**11. D**

First calculate total square feet, which is 15 * 24 = 360 ft^{2}. Next, convert this value to square yards, (1 yards^{2} = 9 ft^{2}) which is 360/9 = 40 yards^{2}. At $0.50 per square yard, the total cost is 40 * 0.50 = $20.

### How to Solve Word Problems

### Try a FREE Math Quiz

Test your Basic Math Skill with a FREE Quizzes

**Written by**, Brian Stocker MA., Complete Test Preparation Inc.

**Date Published:**Wednesday, February 13th, 2019

**Date Modified:**Wednesday, July 28th, 2021

## 12 Comments

Will we need to know units and their conversions such as yards to feet? Should we memorise those?

are we allowed to use a calculator? To expect someone to complete these in their head is absurd especially with a time limit. The second question requires multiplication by decimals, which would be okay if you got a whole number but you dont, you get a fraction and the only way to get it to 551 is by then multiplying that number by 4. Doubt anyone would be required to do these kind of calculations in a real world scenario especially unaided and under time constraints.

Hi Depends on the test – what test are you studying for?

is this preparation for the CAAT level C???

These questions vary in subject and difficulty level to give students practice on different types of questions for different types of tests. They are not specific to one test or one level.

In question 5 the answer calls for the least common multiple for 4 and 6 in the denominator and that is 24. The least common multiple for 4 and 6 is twelve. Can you explain?

Yes the LEAST common multiple of 6 and 4 is 12 – i did it with 24 – it will give the same answer no matter which way you do it. Good point though – perhaps for simplicity sake 12 would be better.

Are these questions appeared on the Cbest?

The are the same TYPE of questions – not exactly

This question is somewhat misleading. It simply asks the total turnout of registered voters. It says nothing about what percent of voters turned out. The total number of voters who turned out is 3015.

3. In a local election at polling station A, 945 voters cast their vote out of 1270 registered voters. At polling station B, 860 cast their vote out of 1050 registered voters and at station C, 1210 cast their vote out of 1440 registered voters. What is the total turnout from all three polling stations?

a. 70%

b. 74%

c. 76%

d. 80%40

Sure. What would you suggest?

sorry for the message above,

i like your site and i have won 1st place in an exam due to this site